FOLKY® - desková hra s šachovými figurami - HryJinak - deskové hry, které hrajete s lehkostí

classic
Přejít na obsah

Testování portálu FOLKY.CZ

Stále probíhá testování portálu FOLKY.CZ a zde máte možnost přehrát několik z vybraných partií. Také došlo k opravě některých chyb, prodlevy při hře proti počítači jsou tak kratší.

1) V 16. tahu však AI zvolila nepřesný tah Jh2. Pokud by přišlo Jf2, bílý by čelil hrozbě umístění hned tří pěšců: na g4, e4 a d3. Tomu bylo sice možné bránit pomocí tahu Je4, ovšem bílý by přišel a plán umístit pěšce na b7 a b5... Partii je možné přehrát i online: https://www.folky.cz/replay/373825

2) Pat! Takto může dopadnout partie FOLKY, pokud se hráč soustředí hlavně na umísťování pěšců a neprovádí vývin figur. Poměrně rychle získal náskok nad soupeřem, ale zbývající pěšce již neumístil. V této hře proti umělé inteligenci na webu www.folky.cz však tato situace byla využita k testu patové pozice. V partii proti "živé inteligenci" je takový průběh partie velmi nepravděpodobný. Hráč s černými kameny by jednoduše umístil zbývající dva pěšce. https://www.facebook.com/hrafolky/videos/192667273766811

3) Chybělo jediné tempo! Ve hře FOLKY není třeba soupeře zatlačit do rohu šachovnice. Na umístění většiny pěšců bohatě stačí jen několik řad, jak je vidět v této partii. Počítač hrál za bílé a zvolil velmi zajímavou strategii. Chyběl pouze jediný tah a mohl vyhrát. Po tahu Jf5 by totiž vzniklo neblokovatelné umístění pěšce na h5. Ovšem bílý pole d6 nemůže uvolnit, jelikož by zde černý okamžitě umístil posledního pěšce. https://www.facebook.com/hrafolky/videos/991545795225800

Petr Doubek | 20/12/2023

FOLKY na Deskohraní

Na Deskohraní je vždy mnoho příležitostí hrát tradiční a známé, ale i nové hry, nebo dokonce prototypy deskových her. Po covidové přestávce jsme se Deskohraní v Praze v Tyršově domě opět zúčastnili také. Proběhl rychlokurz hry FOLKY i rychlokurz hry Quartino, která byla prezentována v novém vydání od známého francouzského vydavatelství Djeco.

FOLKY, neboli "české šachy jinak" vyzkoušelo několik desítek hráčů a naše plánovaná délka účasti se protáhla až do pozdních odpoledních hodin. Hráči, kteří znají pravidla pohybu šachových figur měli určitou výhodu - začali hrát v podstatě okamžitě. Ostatním stačilo vysvětlit, jak se pohybuje věž, jezdec a střelec a začali hrát také. Některé hráče FOLKY zaujaly natolik, že se v průběhu dne k našemu stolku několikrát vrátili. Experty na deskové hry zaujala i obecná "mírumilovnost" této hry. Klasické šachy jsou často označované jako "válečná" hra, kdežto FOLKY nikoliv. Soupeř Vám nemůže vzít žádnou figuru. Nemůžete dostat mat, ani nemůžete utrpět rychlou porážku od výrazně silnějšího hráče klasického šachu. Dokonce takového hráče můžete i porazit, stačí totiž mít větší představivost a kombinační schopnosti.

Tešíme se na další setkání nad šachovnicí nebo "FOLKOvnicí" :)
Petr Doubek | 22/10/2022

Tempo, tempo, tempo...

Důležitost každého tempa v klasickém šachu je asi každému šachistovi jasná. Ztrátou tempa v úvodní části hry se hráč sice může dostat do určité menší nevýhody, ale tuto ztrátu má možnost často ještě vyrovnat, příp. i partii vyhrát. V "Českém šachu" je však situace odlišná. Partie mají v průměru cca. 22 tahů, prostor na vyrovnání případné ztráty je tak výrazně kratší. Pokud soupeř hraje přesně, šanci vyhrát již nezískáte.
Petr Doubek | 17/1/2021

HUDBAjinak

Dokážete si představit violoncellový koncert, kde se hrají skladby od skupin jako je AC/DC, Nirvana, U2 a další?
25/11/2020

Pat v "Českém šachu"

Při další sérii zápasů, byla položena zajímavá otázka. Může v "Českém šachu" vzniknout pat? Jak se řeší situace, kdy se hráč cíleně sám dostane do patu?
28/10/2020

6. Global Chess Festival

Šestý ročník Global Chess Festivalu, který proběhl dne 10. října 2020 v Budapešti, byl výjimečnější než v předchozích ročnících. Tato šachová událost se totiž uskutečnila za zavřenými dveřmi, tedy online.
Petr Doubek | 13/10/2020

Oběť figury v "Českém šachu"

Víte, že ve hře „České šachy“ můžete také obětovat figuru? Ano, ovšem oběť proběhne formou zablokování vlastními pěšci tak, že figura již nemá možnost dalšího pohybu. To je však vhodné až v závěrečné části hry, kdy se umísťují poslední pěšci. Přesun figury by totiž byl jen ztrátou tempa, a tím možná i partie.
22/8/2020

Jaroměřští šachisté podporují inovace

Dokážete si představit hrát šachy bez krále, bez dámy, nepohybovat pěšci a navíc neměnit figury? Všichni hráči, kteří se dne 25. června 2020 sešli v klubovně jaroměřského šachového oddílu, si to nejen že dokázali představit, ale dokonce se utkali v historicky druhém turnaji v této nové variantě šachu vůbec.
25/6/2020

Jak využít dovednosti z šachu v podnikání

Na webu magazínu Entrepreneur byl zveřejněn článek, týkající se podnikání a šachu. Prezidentka a zakladatelka společnosti Kitchen Concepts Unlimited LLC Joelle Mertzel v něm popisuje, jak přínosné mohou být šachy pro podnikatelky a manažerky.
4/4/2020

"České šachy" na MČR v bleskovém šachu ČR 2019

V sobotu 21. prosince 2019 se hrály České šachy i na MČR v bleskovém šachu v Praze. Hráči a hráčky se samozřejmě primárně věnovali turnaji, řada z nich však vyzkoušela i tuto novou variantu šachu. Máme radost z toho, že zde České šachy zaujaly např. i velmistryni Elišku Richtrovou a řadu dalších hráčů všech věkových i výkonnostních kategorií.
21/12/2019

"České šachy" v Londýně

Ve dnech 30. listopadu a 1. prosince 2019 proběhla sedmá šachová konference "7th London Chess Conference". Na základě podpory a spolupráce s ChessPlus Limited zde byla prezentována i nová varianta šachu - "České šachy". Hra zde zaujala řadu odborníků na vzdělávání v oblasti šachu z mnoha zemí, včetně zástupců světové šachové federace FIDE.
2/12/2019

Analýza partie Čech-Shotayev 2019

Dnes Vám přinášíme analýzu jedné z bleskových partií, které byly odehrány na Czechopen 2019 mezi IM Pavlem Čechem a Maxatem Shotayevem z Kazachstánu. Pavel zvolil velmi nadějnou strategii umísťování pěšců na h sloupci a první řadě, ovšem díky ztrátě několika temp a pasivitě dvou figur byl nakonec úspěšnější soupeř.
14/7/2019
Baví Vás logické deskové hry? Pokud ano, tak vyzkoušejte novou hru s šachovými figurami. Je to zcela odlišná dimenze hry, než klasické šachy, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Návrat na obsah