Oběť figury v "Českém šachu"

classic
Přejít na obsah

Oběť figury v "Českém šachu"

HryJinak - deskové hry, které hrajete s lehkostí
22 Srpen 2020
Víte, že ve hře „České šachy“ můžete také obětovat figuru? Ano, ovšem oběť proběhne formou zablokování vlastními pěšci tak, že figura již nemá možnost dalšího pohybu. To je však vhodné až v závěrečné části hry, kdy se umísťují poslední pěšci. Přesun figury by totiž byl jen ztrátou tempa, a tím možná i partie.
Někdy vám však může zablokovat figury i soupeř, jako v této partii začátečníků, kde se bílý soustředil jen na umísťování pěšců: 1. h3 Sb7 2. a3 Sg7 3. Jc3 Va5 4. e2 Sf3 černý bílému zablokoval střelce i jezdce, tím však pro bílého pohroma nekončí 5. Vh2 bílý si uvědomil chybu a snaží se zachránit alespoň věž, ale již je pozdě 5 … Jf6 6. Vg2 Jg4 Bílý již sice umístil 3 pěšce, ovšem v podstatě se může vzdát, jelikož má zablokovanou téměř polovinu figur a černý může snadno využít k umísťování pěšců i figury, které blokují bílého.





Baví Vás logické deskové hry? Pokud ano, tak vyzkoušejte novou hru s šachovými figurami. Je to zcela odlišná dimenze hry, než klasické šachy, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Návrat na obsah